Fakta och Råd
Om borrelia
Rodnand där fästingen suttit är det vanligaste symtomet. Hudrodnaden kallas för erytherma migrans och kommer oftast en till fyra veckor efter att fästingen bitit dig. Här är de vanligaste symtomen: - Hudrodnaden är formad som en ring, en oval eller har en oregelbunden form. - Hudrodnaden är större än fem centimeter i diameter. - Hudrodnaden växer. - Det kliar vid rodnaden och har en domnande känsla. Att få en mindre rodnad där fästingen suttit är vanligt och behöver inte betyda att du fått borrelia.
Om du har ett bett efter en fästing och får en rödfärgad och cirkelformad hudrodnad bör du söka läkarvård. Det gör du enkelt hos oss på borreliakollen.se. Vi gör bedömningen om du behöver behandling och ger dig antibiotika och recept på det vid behov.
Försök att undvika fästingar genom att ha täckande kläder och stoppa in byxorna i strumporna när du går i högt gräs och andra platser där fästingar håller till. När du väl fått en fästing är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt. För att du ska bli smittad ska fästingen ha bitit sig fast i huden under flera timmar, ofta minst ett dygn. Gör som vana att alltid göra en kroppskoll efter att du varit ute i naturen. Fästingen gillar ljumskar och andra ställen som är varma på kroppen. Se också över ditt husdjur som hund och katt, de kan få med sig fästingar in i hemmet.
Det finns infekterade fästingar i större delen av Sverige och man bruka säga att ungefär var tredje fästing bär på borreliabakterien. Sjukdomar från fästingar är vanligast i södra och mellersta Sverige, främst i områden nära vatten.
Obehandlad hudborrelia (Erythema Migrans) kan sprida sig till hjärna, hjärta, hud, nervsystem och leder.
Det är viktigt att söka akut vård om du upplever en kombination av feber, nackstelhet och huvudvärk. Ibland kan även kräkningar förekomma. Sök också akut hjälp för plötslig svullnad med värk i leder samt för ansiktsförlamning, hjärtarytmier (att hjärtat slår oregelbundet) och trötthet i kombination med andfåddhet. Får du en missfärgning av huden på större hudområden bör du också söka akut vård.
Till skillnad från TBE, som också sprids med fästingbett, finns det idag inget vaccin mot borrelia. Men det finns förberedande studier för ett vaccin och forskarna hoppas se ett fungerande vaccin inom några år.