Vanliga frågor

search icon

Om borrelia

Rodnand där fästingen suttit är det vanligaste symtomet. Hudrodnaden kallas för erytherma migrans och kommer oftast en till fyra veckor efter att fästingen bitit dig. Här är de vanligaste symtomen: - Hudrodnaden är formad som en ring, en oval eller har en oregelbunden form. - Hudrodnaden är större än fem centimeter i diameter. - Hudrodnaden växer. - Det kliar vid rodnaden och har en domnande känsla. Att få en mindre rodnad där fästingen suttit är vanligt och behöver inte betyda att du fått borrelia.

Om du har ett bett efter en fästing och får en rödfärgad och cirkelformad hudrodnad bör du söka läkarvård. Det gör du enkelt hos oss på borreliakollen.se. Vi gör bedömningen om du behöver behandling och ger dig antibiotika och recept på det vid behov.

Försök att undvika fästingar genom att ha täckande kläder och stoppa in byxorna i strumporna när du går i högt gräs och andra platser där fästingar håller till. När du väl fått en fästing är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt. För att du ska bli smittad ska fästingen ha bitit sig fast i huden under flera timmar, ofta minst ett dygn. Gör som vana att alltid göra en kroppskoll efter att du varit ute i naturen. Fästingen gillar ljumskar och andra ställen som är varma på kroppen. Se också över ditt husdjur som hund och katt, de kan få med sig fästingar in i hemmet.

Det finns infekterade fästingar i större delen av Sverige och man bruka säga att ungefär var tredje fästing bär på borreliabakterien. Sjukdomar från fästingar är vanligast i södra och mellersta Sverige, främst i områden nära vatten.

Obehandlad hudborrelia (Erythema Migrans) kan sprida sig till hjärna, hjärta, hud, nervsystem och leder.

Det är viktigt att söka akut vård om du upplever en kombination av feber, nackstelhet och huvudvärk. Ibland kan även kräkningar förekomma. Sök också akut hjälp för plötslig svullnad med värk i leder samt för ansiktsförlamning, hjärtarytmier (att hjärtat slår oregelbundet) och trötthet i kombination med andfåddhet. Får du en missfärgning av huden på större hudområden bör du också söka akut vård.

Till skillnad från TBE, som också sprids med fästingbett, finns det idag inget vaccin mot borrelia. Men det finns förberedande studier för ett vaccin och forskarna hoppas se ett fungerande vaccin inom några år.

Din betalning

Du betalar endast om du får en läkarbehandling. Patientavgiften hos oss är idag 100 kronor. Det är avgiftsfritt för barn och ungdomar till den första januari året de fyller 20 år och för äldre efter dagen de fyllt 85 år. Har du kommit upp i högkostnadsskyddet och fått ett frikort kan du använda det. Du meddelas alltid vad din avgift blir innan debitering och du kan välja om du vill gå vidare eller inte. Patientavgiften är reglerad av regionen vi är kopplad till och jämlik för all digital vård i Sverige.

Till den första januari året du fyller 20 år är ditt besök avgiftsfritt. Detsamma gäller för individer från dagen de fyller 85 år. Vi har en åldersgräns på 15 år.

Vi är anslutna till både Swish och Klarna och vi meddelar alltid vad din avgift blir innan du blir debiterad. Följ instruktionerna i betalningsflödet för att genomföra köpet. Väljer du att betala med Swish måste du ha Swish-appen nerladdad och installerad på en mobil enhet. Du betalar och identifierar dig enkelt med BankID på vår webbplats. Det behöver du göra innan de medicinska frågorna du besvarat kan behandlas av läkare.

Betalar du med Klarna får du ett kvitto i deras app. Du laddar ner Klarnas app där du vanligtvis hämtar dina appar. Betalar du med Swish får du en notering i appen. Vill du har ett mer specificerat kvitto går det bra att logga in på: https://patient.kollarna.se/ och skriva ut ditt kvitto.

Har du kommit upp i högkostnadsskyddet och fått ett frikort betalar du ingen patientavgift för en läkarbedöming hos oss. Du anger det sex- till åttasiffriga numret som finns på ditt frikort tillsammans med dina personuppgifter efter att du svarat på de medicinska frågorna.

Ja, ditt besök är frikortsgrundande. Tyvärr är vi inte anslutna till e-frikort än och kan därför inte utfärda frikort. För att registrera din betalning kan du spara ditt kvitto och ta med dem till en vårdcentral eller annan vårdmottagning. De kan också hjälpa dig att utfärda ett frikort.

Flera vårdmottagningar är kopplade till e-frikort, en elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort. Det hjälper dig att hålla räkningen på dina patientavgifter. Vi är tyvärr inte ansluta till e-frikort ännu men ett kvitto från oss eller kontoutdrag från din bank ska gälla som underlag för frikort. Vi kan inte heller hjälpa dig att utfärda ett frikort. Kontakta en fysisk vårdmottagning, de hjälper dig att utfärda ett frikort. Ta med kvitton från oss och andra vårdgivare som inte är kopplade till e-frikort så registrerar de dessa.

Den digitala vård vi erbjuder finansieras precis som annan vård av skattemedel. När du söker vård hos oss ersätts ditt besök av det landsting som du är skriven i. Vi är anslutna till region Sörmland där patientavgiften är 100 kronor. Ett läkarbesök hos oss ersätts med 200-500 kronor medan snittkostnaden för samhället vid ett fysiskt besök är 1 400 kronor.

Vi är certifierade av Trygg e-Handel och är därmed en säker webbplats för internetköp. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här och hur vi behandlar dina betaluppgifter här www.borreliakollen.se/integritetspolicy